Dietetyczny olej rybi stymuluje wątrobowy transport lipoprotein o małej gęstości u szczurów.

Badania te zostały podjęte w celu zbadania wpływu oleju rybiego, oleju szafranowego i uwodornionego oleju kokosowego na główne procesy, które określają stężenie lipoprotein o małej gęstości (LDL) w osoczu, tj. Szybkość wytwarzania LDL i wskaźniki receptorów zależny i niezależny od receptorów wychwyt LDL w różnych narządach ciała. Po spożyciu na poziomie 20% olej rybi obniżył poziom cholesterolu LDL w osoczu o 38%, głównie poprzez zwiększenie aktywności receptora LDL w wątrobie. Dietetyczny olej szafranowy zwiększył także aktywność receptora wątrobowego LDL; jednakże, ponieważ szybkość produkcji LDL również wzrosła, poziomy cholesterolu LDL w osoczu pozostały zasadniczo niezmienione. Uwodorniony olej kokosowy nie miał wpływu na aktywność receptora LDL, ale zwiększał szybkość wytwarzania cholesterolu LDL, powodując wzrost poziomu cholesterolu LDL w osoczu do 46%. Dietetyczny olej z ryb nie wywierał wpływu na zależny od receptora transport asialofetuiny przez wątrobę, co sugeruje, że wpływ oleju z ryb na wątrobową aktywność receptora LDL był specyficzny i nie wynikał z uogólnionej zmiany właściwości fizycznych błon wątrobowych. W końcu, dietetyczny olej z ryb zwiększył poziomy estrów cholesterolu wątrobowego i tłumił tempo syntezy cholesterolu wątrobowego, co sugeruje, że zwiększenie aktywności wątrobowego receptora LDL u tych zwierząt nie było po prostu odpowiedzią na zmniejszoną dostępność cholesterolu w wątrobie.
[podobne: tęgoryjec objawy, sachol opinie, flucofast opinie ]