Fizjologiczna regulacja stężenia 1,25-dihydroksywitaminy D w surowicy przez fosfor u zdrowych mężczyzn.

Zadaliśmy to pytanie: u normalnych ludzi, czy normalne spożycie w diecie czy normalne stężenie fosforu w surowicy jest wyznacznikiem stężenia w surowicy 1,25 (OH) 2D. U siedmiu normalnych mężczyzn, u których zawartość fosforanów w diecie zmniejszyła się z 2300 do 625 mg / d, każde spożycie przez 8-9 dni, w ściśle kontrolowanych, normalnych warunkach metabolicznych, mierzyliśmy stężenia w surowicy 1,25 (OH) 2D dziennie, a stężenia fosforu co godzinę w okresie 24 godzin, przed i po ograniczeniu. Zmniejszenie wywołanego dietą fosforu: (a) 58% wzrost poziomu 1,25 (OH) 2D w surowicy; (b) 35% spadek poziomów fosforu w surowicy mierzony po południu; (c) 12% zmniejszenie średniego poziomu fosforu w surowicy o 24 h; ale, (d) brak obniżenia poziomu fosforu na czczo na czczo. Stężenie w surowicy 1,25 (OH) 2D różniło się odwrotnie i znacząco przy 24-godzinnych średnich stężeniach fosforu (r = -0,77, P mniej niż 0,001). Kiedy te dane są połączone z tymi z naszego wcześniejszego badania, w których zawartość fosforu w diecie zmieniała się w ekstremalnym zakresie, związek pomiędzy poziomami w surowicy 1,25 (OH) 2D i 24-godzinnym poziomem fosforu w surowicy jest jeszcze silniejszy (r = -0,90, P mniej niż 0,001). Łącznie wyniki pokazują, że u zdrowych mężczyzn fosfor w pożywieniu w normalnym zakresie i poza nim może precyzyjnie regulować produkcję nerkową i stężenie w surowicy 1,25 (OH) 2D, a także dowodzić, że w regulacji tej pośredniczy delikatna modulacja stężenia fosforu w surowicy.
[patrz też: goodlookin allegro, przedszkole zielona dolina piła, olejek pichtowy zastosowanie ]