Modyfikacja dietetyczna dejifikacji tyroksyny w wątrobie szczura nie jest mediowana przez siarczany wątrobowe

Enzymatyczna dejifikacja tyroksyny (T4) jest zależna od tioli. Na czczo (72 godziny) następuje depresja wątrobowej T4 i obniża się zawartość w wątrobie sulfhydryli niebiałkowych (NP-SH) i zredukowanego glutationu (GSH). Zaproponowano, że w wyniku tych zmian w sulfhydrylach wątrobowych może pośredniczyć wpływ na czczo. Aby przetestować znaczenie zawartości tioli w tkance (wątrobie) w modyfikacji deji tiozyny T4 w następstwie manipulacji dietetycznych, zbadaliśmy sekwencyjną deodynację T4 do 3,5,3 P-tiodjodotyroniny (T3) (5 -deodowanie) i 3, 3, 5-trijodotyronina (odwrotna T3, rT3) (5-deodynowanie) w homogenatach wątroby bez dodanego tiolu z grup szczurów karmionych Purina lab chow (P) (dieta bogata w białko), sama glukoza (G) lub glukoza plus cysteina (Gc) przez 72 h lub na czczo (F) w tym samym okresie. Początkową szybkość każdej reakcji porównano ze stężeniami NP-SH i GSH w tkankach. Manipulacja dietetyczna spowodowała istotne zmiany w procesie odczynu wątrobowego zawartości T4 do T3 i rT3 i sulfhydrylu. Występowała wyraźna dysocjacja między szybkością każdej reakcji a poziomami NP-SH i GSH w wątrobie. Deaktywacja T4 przez alternatywne szlaki była istotnie wyższa (P <0,01) w G> P> F. Przeciwnie, oba stężenia wątrobowych NP-SH i GSH były większe (P <0,05) w P> F> G. Brak związku pomiędzy tymi parametrami dodatkowo podkreślono analizę tkanki od szczurów karmionych Gc. Pomimo wyraźnego wzrostu (P <0,01) w wątrobie NP-SH i GSH w następstwie karmienia Gc, nie było zmian w procesie deodymacji jodotroniny w porównaniu z samą glukozą podawaną w grupie. Dane te wskazują, że wpływ diety na monodiodynację T4 w wątrobie nie jest zależny od zmian w poziomie tkankowym związków sulfhydrylowych, ale raczej obejmuje zmiany w stężeniach dejodinaz. [patrz też: przedszkole zielona dolina piła, solanka zabłocka, tęgoryjec ]