Rola pH w produkcji wodoru z węglowodanów przez bakterie okrężnicy. Badania in vivo i in vitro.

Wodór wytwarzany przez bakterie okrężnicy i wydzielany w wydychanym powietrzu jest użytecznym wskaźnikiem nieprawidłowego wchłaniania węglowodanów. Ponieważ zawartość okrężnicy często jest kwaśna u osób z zespołem złego wchłaniania węglowodanów i u normalnych noworodków, określiliśmy wpływ zakwaszenia okrężnicy na produkcję H2. Zakwaszenie zawartości okrężnicy poprzez dietę oznacza znaczne zmniejszenie nadmiaru wydychanego H2 z 55,4 +/- 11,1 (SEM) do 12,2 +/- 3,1 ml / 4 h (P mniej niż 0,05) po podaniu 0,3 g / kg nieulegającego cukru laktulozy do pięciu normalnych dorosłych osób. Podobnie, odpowiedź H2 oddechu na laktozę została zmniejszona lub wyeliminowana w dwóch sprawdzonych laktozowych malabsorberach po zakwaszeniu. Korelację między pH i wytwarzaniem H2 z węglowodanów badano dalej u dorosłych i noworodków, stosując system inkubacji in vitro w kale. Zanikanie glukozy i produkcja H2 były zależne od pH i silnie skorelowane (r = 0,94) w zakresie pH 5,5-7,6. Maksymalne wytwarzanie H2 z glukozy przez inkubację kałem wystąpiło przy pH 7,0-7,45. Zahamowanie wytwarzania H2 z węglowodanów wystąpiło przy kwasowym pH. H2 na godzinę z glukozy przy pH 6,2 i 5,5 wynosił średnio 60,2% i 24,2% odpowiednio wytworzonego przy pH obojętnym. Szybkie odwrócenie indukowanego przez pH hamowania przez neutralizację wskazuje na proces metaboliczny, a nie bakteriobójczy. Obserwacje wskazują, że na odpowiedź oddechową H2 na nieprawidłowo zaabsorbowany węglowodan wpływa pH okrężnicy. Wydaje się, że skuteczność metabolizmu węglowodanów bakteryjnych w okrężnicy zależy od pH.
[więcej w: olejek pichtowy zastosowanie, flucofast opinie, hydrocortisonum cena ]