Wpływ spożywanego tłuszczu, węglowodanów i białka na katabolizm aminokwasów rozgałęzionych podczas ograniczania kalorii.

Aby ocenić wpływ każdego kalorycznego źródła pokarmowego na katabolizm aminokwasów rozgałęzionych, zbadaliśmy tempo oksydacji leucyny przed i po otyłych ochotnikach spożyliśmy jedną z następujących diet na jeden tydzień: (a) głód, (b) 300 lub 500 cal tłuszczu / d, (c) 300 lub 500 cal węglowodanu / d, (d) 300 lub 500 cal białka / d, (e) mieszanina węglowodanów (300 cal / d) i tłuszczu (200 cali) / d) lub (f) mieszaniną węglowodanów (300 cal / d) i białka (200 cal / d). Głód istotnie zwiększał szybkość utleniania leucyny (1,4 +/- 0,11 vs. 1,8 +/- 0,16 mmol / h, P mniej niż 0,01). To samo miało miejsce w przypadku diet tłuszczowych i białkowych. W ostrym kontraście, 500-calowa dieta węglowodanowa znacznie zmniejszyła szybkość utleniania leucyny (1,3 +/- 0,13 vs. 0,6 +/- 0,09 mmol / h, P mniej niż 0,01). To samo miało miejsce, gdy część diety węglowodanowej została zastąpiona izokalorycznie tłuszczem lub białkiem. Skumulowane wydzielanie azotu podczas diety tłuszczowej i głodzenie nie różniły się znacząco. W porównaniu z dietą tłuszczową dieta węglowodanowa średnio zmniejszała wydalanie azotu z moczem o 12 g / tydzień. Saldo azotu było dodatnie podczas spożywania 500-calowej diety białkowej, ale ujemnej podczas konsumpcji diety węglowodanowo-białkowej. Diety tłuszczowe, podobnie jak dieta białkowa i głodzenie, znacznie podniosły poziom leucyny w osoczu (119 +/- 13 vs. 222 +/- 15 mikroM, P mniej niż 0,01) i beta-hydroksymaślanu (0,12 +/- 0,02 vs. 4,08 + / – 0,43 mM, P mniej niż 0,01) i znacznie zmniejszyło stężenie glukozy w osoczu (96 +/- 4 vs. 66 +/- 3 mg / dl, P mniej niż 0,01) i insulinę (18 +/- 4 vs. 9 + / – microU / ml, P mniej niż 0,05) stężenia. Zmiany te nie wystąpiły lub były znacznie osłabione, gdy osobnicy spożywali węglowodany samodzielnie lub w połączeniu z tłuszczem lub białkiem. Wnioskujemy, że podczas krótkiej restrykcji kalorycznej, lipidy i białka pokarmowe, w przeciwieństwie do węglowodanów, nie zmniejszają katabolizmu aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, a spadek utleniania aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach jest związany z oszczędzaniem białka.
[hasła pokrewne: oksyhemoglobina, solanka zabłocka, remifemin opinie ]